Madrid, hlavní město Španělska, je městem plným života, historie a kultury. Oplývá nádhernými památkami, uličkami a náměstími, kde můžete cítit autentický španělský duch. Toto město nabízí kombinaci tradičního a moderního a je ideálním místem pro každého návštěvníka, ať už hledáte historii, umění, jídlo nebo zábavu.

Zajímavosti
Turistické destinaceKrálovský palác, Prado muzeum, Retiro park
AktivityProcházka po Gran Vía, návštěva trhů, flamenco show
Doporučený termín návštěvyBřezen – květen a září – listopad

Královský palác

Královský palác v Madridu je nejen monumentální stavbou, ale také živým svědectvím španělské monarchie a její historie. Tento ohromující palác je největším královským palácem v Evropě podle počtu pokojů. Jeho fasády a střechy zdobí elegantní architektonické detaily, zatímco interiéry skrývají poklady od uměleckých děl až po historické relikvie.

Prohlídka paláce odhaluje sérii luxusních komnat, od slavnostních sálů po královské ložnice, vše zdobené s neskutečným smyslem pro detail. Kromě uměleckých sbírek a ručně vyrobených tapet mohou návštěvníci obdivovat také impozantní zbrojnici a královskou lékárnu. Zahrady Campo del Moro, které leží u paty paláce, nabízejí klidné útočiště uprostřed městské vřavy a jsou ideálním místem pro relaxaci po návštěvě.

Náš tip

Vstup do Královského paláce je zdarma v určité dny a hodiny. Prověřte si to předem a ušetřete!

Královský palác

Prado muzeum

Jedno z nejvýznamnějších muzeí světa, Prado muzeum, je skvostem, který by neměl být přehlédnut při návštěvě Madridu. Toto muzeum se pyšní impozantní sbírkou umění, zahrnující díla evropských mistrů od 12. do 19. století. Zde můžete obdivovat mistrovská díla od takových umělců, jakými jsou Francisco Goya, Diego Velázquez, El Greco a mnoho dalších.

Budova muzea sama o sobě je architektonickým skvostem a svědčí o bohaté historii Španělska. Při procházce galeriemi se návštěvníkům naskytne jedinečná příležitost ponořit se do různých uměleckých stylů a epoch, od renesance a baroka až po romantismus.

Náš tip

Pokud plánujete návštěvu Prado muzea, zvažte návštěvu v pozdních odpoledních hodinách během pracovních dnů. V těchto časech bývá muzeum méně navštěvované, což vám umožní prozkoumat sbírky v klidnějším a méně rušném prostředí.

Prado muzeum

Retiro park

Retiro park, oficiálně zvaný Parque del Buen Retiro, je oázou klidu a zeleně v srdci rušného Madridu. Původně sloužil jako královská zahrada v 17. století, tento rozsáhlý park se rozkládá na více než 125 hektarech a je domovem nádherných soch, fontán, jezera a dokonce i paláce. Návštěvníci mohou strávit čas procházením stinných alejí, obdivováním krásných květinových záhonů nebo relaxací u jezera, kde je možné si pronajmout člun a plavit se vodní hladinou.

V parku se nachází několik kulturních památek, včetně Palacio de Cristal, skleněného paláce, který často hostí dočasné umělecké výstavy. Retiro je také oblíbeným místem pro různé aktivity, od jógy a běhání až po hudební a divadelní představení, která se zde konají během teplých měsíců. Pro mnohé Madriďany i návštěvníky města je Retiro park místem odpočinku, kde mohou uniknout shonu města a ponořit se do klidu přírody.

Náš tip

Pokud navštěvujete Retiro park, nevynechejte „Růžovou zahradu“ (La Rosaleda). Tato část parku je domovem stovkám druhů růží a v květnu a červnu, kdy růže kvetou, se proměňuje v nádhernou barevnou podívanou.

Retiro park

Když opustíte Madrid, bude vám srdce plné vzpomínek na všechny krásy, které jste viděli, chutě, které jste ochutnali, a melodie flamencové hudby, která vám bude znít v uších. Ať už jste v Madridu prvně nebo desáté, vždy objevíte něco nového, co vás překvapí a inspiruje. Madrid vás vždy vítá s otevřenými pažemi. ¡Hasta pronto!