Atény, hlavní město Řecka, je kolébkou demokracie, filozofie a vědy. S více než třemi tisíciletími historie se jedná o město, které kombinuje starověké památky s moderní kulturou. Pro milovníky historie, kultury a dobrého jídla je to ideální destinace.

Zajímavosti
Turistické destinaceAkropole, Parthenón, Olympieion, Agora
AktivityProcházky historickým centrem, návštěva muzeí, ochutnávání tradiční řecké kuchyně
Doporučený termín návštěvyDuben až červen nebo září až říjen

Akropole

Akropole, významný symbol Atén, stojí na skalním kopci nad městem. Je to komplex starověkých budov, zahrnující chrámy Parthenón a Erechtheion, či kamenné divadlo Odeon Herodes Attikos. Z vrcholu Akropole je úchvatný výhled na celé město Atény.

Při návštěvě Akropole je možné poznat bohatou historii a kulturu starověkého Řecka, stejně jako obdivovat architektonické mistrovství.

Náš tip
Navštivte Akropoli brzy ráno nebo pozdě odpoledne, abyste se vyhnuli davům a užili si klidné prohlídky.

Akropole

Olympieion

Olympieion, známý také jako chrám Olympského Dia, je jedním z největších chrámů v Aténách. Jeho výstavba začala v 6. století př. n. l. a trvala téměř 700 let. Dnes stojí jen 15 z původních 104 sloupů, ale i tak je to ohromující pohled.

Procházka po areálu Olympieionu je jako cesta časem, kdy můžete objevovat různé fáze výstavby a vlivy různých civilizací, které zde působily.

Náš tip
Nezapomeňte navštívit Hadriánův oblouk, historickou bránu v blízkosti Olympieionu.

Olympieion

Parthenón

Parthenón je největší a nejznámější budova na Akropoli. Byl postaven na počest bohyně Athény, ochránkyně města. Jeho dokonalé proporce a rafinovaná architektura jsou dokladem geniality starověkých řeckých stavitelů.

Když stojíte před Parthenónem, můžete cítit ducha historie a představit si, jak vypadaly náboženské obřady v antickém Řecku.

Náš tip
Pokud máte zájem o historii a archeologii, doporučujeme navštívit Národní archeologické muzeum v Aténách, kde můžete vidět mnoho artefaktů z Akropole.

Parthenón

Aténská agora

Starověká Agora byla srdcem veřejného, komerčního a politického života v Aténách. Dnes je to rozlehlý archeologický areál s mnoha dobře zachovanými budovami, jako je chrám Hefaista nebo krytý chodník Stoa Attalos.

Při procházce Agorou můžete objevovat, jak se denní život odehrával v starověkých Aténách, a představit si ruch trhu, politické debaty a filozofické diskuze.

Náš tip
Chcete-li si udělat přestávku, doporučujeme se posadit v blízkém kavárně a vychutnat si chladný nápoj.

Agora

Atény jsou město, které vás nikdy nezklame. Ať už jste zde poprvé nebo se vracíte, vždy zde objevíte něco nového. Přeji vám nezapomenutelné zážitky v srdci antické civilizace.