Dánsko, malá skandinávská země, se může pochlubit nejen svou bohatou historií, ale také úchvatnou krajinou a kulturním dědictvím. Známá pro svou otevřenost a inovace, je to místo, kde se snoubí tradice s moderností.

Úřední jazykDánština
Časové pásmoStředoevropský čas
MěnaDánská koruna
Jídlo a pitíSmørrebrød, Carlsberg, akvavit
Turistické destinaceKodaň, Odense, Aarhus, Legoland, hrad Egeskov
AktivityCyklistika, plavba po kodaňských kanálech, návštěva Viking Ship Musea
Doporučený termín návštěvyLéto a podzim

Kodaň

Kodaň je město plné života, historických památek a kultury. Procházka městem vás zavede k Malé mořské víle, Little Mermaid, symbolu Kodaně, přes Nyhavn s jeho barevnými budovami a lodičkami až k působivému královskému paláci Amalienborg. Moderní architektura, jako je Operní dům nebo Královská dánská knihovna Black Diamond, kontrastuje s historickými budovami a dává městu jedinečný charakter.

Toto kosmopolitní město také nabízí bohatý noční život, nespočet kaváren, restaurací a obchodů s designovým zbožím. Pro milovníky kultury je zde mnoho muzeí a galerií, z nichž nejvýznamnější je Národní muzeum.

Náš tip

Pro jedinečný zážitek navštivte kodaňské zahrady Tivoli, jedny z nejstarších zábavních parků na světě. V noci se promění v kouzelnou krajinu světel a hudby.

Aarhus

Aarhus, druhé největší město v Dánsku, je často označováno jako kulturní srdce země. Moderní budovy, jako je knihovna Dokk1, kontrastují s historickým středem města, kde můžete prozkoumat Aarhuskú katedrálu nebo Muzeum Moesgaard. Aarhus je také domovem pro ARoS, jedno z největších muzeí umění v Severní Evropě.

Město je známé svou mladou atmosférou díky mnoha studentům a kulturním akcím, které se zde konají po celý rok. Festival Aarhus Festuge je jedním z největších kulturních událostí v Dánsku.

Náš tip

Určitě si udělejte čas na procházku po Aarhuském přístavu, kde můžete obdivovat moderní architekturu, nádherné výhledy na moře a v létě si vychutnat atmosféru místních kaváren a restaurací na nábřeží.

Odense

Odense, rodiště světoznámého spisovatele Hansa Christiana Andersena, je městem plným kouzla a historie. Muzeum H. C. Andersena představuje jeho život a dílo a je jedním z hlavních turistických lákadel města. Odense je také domovem pro jedinečnou botanickou zahradu a zoologickou zahradu.

Historické střední město s úzkými uličkami, malebnými domy a řadou kaváren a restaurací je ideálním místem pro odpolední procházku.

Náš tip

Pokud jste s rodinou, nenechte si ujít návštěvu železničního muzea, kde můžete obdivovat historické lokomotivy a vagony.

Dánsko je země, která nabízí mnoho k dobrodružství a objevování. Ať už jste milovníkem historie, kultury nebo přírody, Dánsko vás jistě okouzlí svojí jedinečností a krásou. Tak co čekáte? Balte své kufry a vydejte se na dobrodružství do této fascinující skandinávské země!

Kategorie: DánskoEvropa