Spišský hrad je jedním z největších hradních komplexů ve střední Evropě a zcela jistě jedním z nejimpozantnějších stavebních děl Slovenska. Vypínající se na kopci nad obcí Spišské Podhradie, tento hrad přitahuje turisty z celého světa, kteří chtějí objevit jeho tajemství.

Zajímavosti
Turistické destinaceblízký komplex památek Spišská kapitula, travertinový kopa Dreveník, město Levoča
Aktivityprohlídky hradu, pěší turistika v okolí, historické rekonstrukce, návštěva muzea v hradním areálu
Doporučený termín návštěvyDuben až říjen, kdy je hrad přístupný a počasí je ideální pro prohlídku

Spišský hrad, jeden z největších hradních komplexů ve střední Evropě, dominuje krajině východního Slovenska se svou impozantní a majestátní siluetou. Tento UNESCO chráněný památník má bohatou historii sahající do 12. století a během let sloužil jako královská pevnost, obytný palác a symbol regionální moci. Jeho robustní kamenné zdi, které se zdají být vtaženy přímo z krajiny, skrývají řadu tajemství a příběhů. Pro návštěvníky je Spišský hrad nejen ukázkou středověké architektury, ale také oknem do dávných časů, kdy rytíři a šlechtici bojovali o dominanci v této strategické části Slovenska. Procházka jeho koridory a věžemi vám umožní ponořit se do doby plné intrik, bojů a legend.

Spišský hrad

Pokud se vydáte do Spišského hradu, nezapomeňte navštívit také blízkou Spišskou kapitulu, která je považována za „Vatikán Slovenska“. Tento nádherný komplex gotických budov včetně katedrály sv. Martina je dalším skvostem regionu Spiš.

Náš tip
Pro unikátní gastronomický zážitek se vydejte do místních restaurací poblíž Spišského hradu a ochutnejte tradiční slovenské speciality, jako jsou bryndzové halušky či pirohy.

Spišský hrad a jeho okolí jsou skvostem, který byste si rozhodně neměli nechat ujít při návštěvě Slovenska. Ať už jste milovníkem historie, architektury nebo přírody, toto místo vás určitě okouzlí a přinese nezapomenutelné zážitky.